Bekijk het eens van boven

Drone fotografie: van hobby op weg naar professionalisering

Al enige jaren ben ik met fotografie bezig. Puur hobbymatig. Mooie plaatjes schieten in mijn leefomgeving, Friesland heeft zoveel moois te bieden. Van waterrijke omgeving naar bosrijk, vele molens, mooie oude panden, te veel om op te noemen. Maar ook tijdens reizen, op vakantie. Want wat kan een andere natuur, omgeving, ander licht, mooie sfeerplaatjes geven en zoveel vertellen op de gevoelige plaat. Wat je ogen zien, vastleggen in een sfeerplaatje, een mooie herinnering kunnen vangen in beeld.

Ik ben daarin niet een geschoolde fotograaf, niet technisch onderlegd met enige fotografie cursus of opleiding, maar werk ik volgens het principe learning on the job! Leren van je eigen ervaringen en de feedback van mijn omgeving.

Toen de drone in opkomst was, had ik gelijk iets van: dat is iets voor mij! De techniek, maar bovenal het kijken vanuit een andere dimensie: fotograferen vanuit de lucht! Eerst eens oefenen met een goedkope “speelgoed drone”. Verrassend leuk om te doen, maar ik had al snel in de gaten dat ik daar niet veel verder mee kwam. De kwaliteit van de camerabeelden was echt allerbelabberdst te noemen.

Ik heb vervolgens een DJI Phantom 3 advanced drone aangeschaft en heb de opleiding ROC Light Drone pilot gevolgd. Fotograferen vanuit het luchtruim vraagt kennis en inzicht en ik ben van mening dat iedereen verplicht moet worden deze opleiding te doen, of je nu hobbymatig of professioneel aan de slag wilt. Je bent tenslotte gebruiker van het luchtverkeer!

Door het delen van de foto’s, filmpjes komen er steeds meer vragen/opdrachten bij mij binnen. Nu doe ik dat puur hobbymatig, meters maken, ervaring opdoen, uitdagingen aangaan, zodat ik straks de stap naar professioneel drone fotografie kan gaan maken. Beelden maken van de alternatieve Elfstedentocht in Biddinghuizen, beelden waren te zien op SBS 6. Mooie winterse plaatjes van Coopersburg in Akkrum waren te zien op RTL 4. Een luchtfilmpje maken voor een fietsenwinkel voor het maken van een TV reclamespotje, foto’s maken van huizen voor de verkoop van een pand enz.

Ik ben nu bezig met de bouw van de website. Een naam voor mijn bedrijfje was al heel snel gevonden: Gewoon Drone! Het woord gewoon zegt u als lezer misschien niets, maar is een verwijzing naar een lieve vriendin die overleden is. Haar bedrijfje had eveneens de naam met gewoon erin. Gewoon zegt, ik ben wie ik ben, als je gewoon doet, ben je gewoon bijzonder, en is tevens een verwijzing naar haar uitspraak Best Genôch! (vanuit het Fries vertaald ‘goed genoeg’)

Het is spannend, maar ook heel leuk om deze stappen te maken. Ik heb het afgelopen jaar door de drone fotografie veel nieuwe mensen mogen ontmoeten en leer iedere dag meer. Het is een avontuur waar ik de komende tijd zeker verder mee zal gaan.

bron: https://defotoblogger.nl/dronefotografie/